Is gamen goed of slecht voor je kind?

gamen goed of slecht voor je

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland heb je tegenwoordig miljoenen gamers. En minsten zoveel meningen over de voordelen en nadelen van gamen. Ook binnen onze team zijn er verschillende meningen over gamen. We hebben uitvoerige discussies gehad over de nut en schade van gamen. We kwamen er maar niet uit. De liefde voor gamen kan heel ver gaan en daarmee worden discussie ook erg heftig. Dat zal bij jou thuis vermoedelijk niet anders zijn.

Om een redelijk verhaal te hebben over de voordelen en nadelen van gamen zetten wij alles op een rij.
Daarnaast geven wij in deze blog tips om een veilige gamingomgeving te creëren.

Nadeel  gamen

Anders dan je zou denken heeft gamen eigenlijk maar één nadeel. De nadeel kan meerdere nare gevolgen hebben dus lees de tips goed!

      • Gameverslaving

Gamen heeft één nadeel, namelijk: gameverslaving oftwel problematisch gamen. Volgens Jellink, de expert van Nederland op het gebied van veslaving, heeft 1 op de 50 gamers last van verslaving. Gameverslaving heeft vervelende gevolgen, bijvoorbeeld: Isolatie, verwaarlozing van lichaam, geest, werk en school.

Preventie gameverslaving
Preventie is de beste oplossing bij gameverslaving en de ouders spelen een sleutelrol. Als ouder kan je de volgende zaken doen:

    1. Instellen van een tijdlimiet ( Niet meer dan 3 uur per dag! )
    2. Actief bezig zijn met vinden van andere vrije tijdsbestedingen
    3. Na 30 minuten spelen, een aantal minuten rust

Voordelen  gamen

Hieronder zetten we de vaak vergeten voordelen van gamen voor jou op een rij.

      • Veilig experimenteren met rollen
      • Fijne motoriek
      • Grotere cognitieve functies
      • Sterkere gevoel van vaardigheid
      • Meer sociale vaardigheid
      • Betere professionele vaardigheid

Veilig experimenteren met rollen
De gaming wereld is een gesimuleerde werkelijkheid. Dit geeft alle mogelijkheden om van alles uit proberen. Als kind kan je lekker allerlei rollen aannemen. Zo leer je goed wat wel bij jou past en wat niet.

Fijne motoriek
Een hoge mate van handvaardigheid is altijd meegenomen en wordt gewaardeerd in de samenleving van vandaag. De fijne motoriek die getraind wordt bij het gamen zorgt hiervoor. Met name de oog-handcoördinatie neemt erg toe bij regelmatig gamen.

Grotere cognitieve functies
Het is wel opmerkelijk dat veel van de kinderen tegenwoordig al op jonge leeftijd goed Engels kunnen. Gamen helpt bij deze taalcompetentie. Verder helpen strategische spellen bij oplossingsgericht denken. Ook geven de virtuele werelden het belang van overzicht en ruimtelijk inzicht mee.

Sterkere gevoel van vaardigheid
Door de prestaties die gedurende het gamen geleverd moeten worden, krijgt de gamer een gevoel van vaardigheid. Vaak gaan hier een aantal mislukkingen aan vooraf. Dus moet de gamer ook nog eens flink doorzetten o, zijn of haar doelen te bereiken.

Meer sociale vaardigheid
Gamen is allang geen spel meer die alleen in een zolderkamer wordt gespeeld. De meeste games worden met meerdere personen gespeeld. Het sociale contact en de samenwerking is centraler komen te staan en heeft een positief effect op de gamer.

Betere professionele vaardigheid
De hierboven genoemde vaardigeheden zijn ook in een professionel omgeving van belang. Naast het plezier dat gamen geeft, is het ook een mooie aanvulling op de voorbereiding van de toekomst.

 

Conclusie

Gamen heeft veel raakvlakken met technologische ontwikkeling. Het brengt de nodige risico met zich mee maar we kunnen er niet meer omheen. Mede door een generatiekloof is er weerstand tegen deze verandering.

Het controleren van de mate van ontspanning van jouw kind hoort bij de taak van een ouder en dat is ook zo bij gamen. Wellicht dat jij ook jouw voordeel hiermee kan doen en een uitgelezen mogelijkheid om een kijkje te nemen in de wereld van jouw kind.

Game on!

Bronnen

https://www.jellinek.nl/ben-ik-verslaafd/gameverslaving/

http://www.gamenisgoed.nl/

www.gameninfo.nl 

Vergeet niet om jullie mening hieronder te geven….. vinden wij leuk om te lezen….:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.mediakoning.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2264 reviews.
Jouw winkelwagen